FAQ voor (potentiële) nieuwe leden Triathlon Soest

Kan ik via mondelinge aanmelding lid worden?

Nee, je moet het daarvoor bestemde formulier downloaden op de website en ingevuld mailen naar secretaris@triathlonsoest.nl . Ook proefleden – kan een maand gratis – en tijdelijke meezwemmers moeten zo’n formulier invullen.

Nieuwe leden kunnen – zolang de voorraad strekt – een Triathlon Soest rugzak krijgen; neem daarvoor contact op met de voorzitter, die de voorraad beheert.

Welke trainingen zijn er?

De vereniging biedt (anno 2019) 3 zwemtrainingen (di, wo, zo) per week aan, een looptraining (do) en een fietstraining (za). Details vind je op de website www.triathlonsoest.nl . De trainingen staan onder leiding van een NTB-gediplomeerde trainer, een vrijwilliger uit de vereniging. Er is geen verplichting om te komen. Als je komt, kom dan op tijd en doe mee aan het programma van de trainer. Je kunt ernaast of in plaats van de verenigingstrainingen natuurlijk zelf sporten en je kunt ook gewon even niets doen, als je dat wilt.

Ben ik automatisch lid van de bond, de NTB? En heb ik dan ook een wedstrijdlicentie?

Ja, je wordt tevens verplicht lid van de NTB. De kosten daarvoor komen bovenop je contributie en de bijdrage is verplicht. Je hebt daarmee nog geen wedstrijdlicentie. Die moet je met ingang van 2020 zelf aanvragen (wordt wel automatisch verlengd, dus als je er een (jaar)licentie hebt, hoef je niks te doen) op https://mijn.triathlonbond.nl/login. NB: in 2020 is de NTB met dit systeem gestart; het heeft kinderziektes.

Als ik een licentie heb ‘gekocht’, hoe kom ik daar dan aan?

Daarvoor moet je inloggen op https://mijn.triathlonbond.nl/login – en dan de stappen volgen. Je lidmaatschapsnummer kun je opvragen bij de secretaris.

Moet ik zelf inschrijven voor een wedstrijd of doet de vereniging dat?

Je moet zelf inschrijven voor een wedstrijd. Dat gaat meestal via https://mijn.triathlonbond.nl/login of via de site van de wedstrijdorganisatie.

Hoe worden leden over verenigingszaken geïnformeerd?

We hebben een website als extern uithangbord waarop de meer onveranderlijke zaken over lidmaatschap, bestuur en trainingen staan. Voor de communicatie met de leden vanuit trainers, bestuur en voor ‘belangrijke’ zaken is er de whatsappgroep: TVS-mededelingen. Elk lid kan via de secretaris worden toegevoegd aan deze app-groep. Niet alle leden kunnen hierop berichten plaatsen.

Voor andere zaken gebruiken we de appgroep Triathlon Soest; er zijn verschillende beheerders, waaronder de secretaris. Er zijn daarnaast nog verschillende informele whatsappgroepen, onder andere voor schaatsen, zwemmen in buitenwater en ATB-en.

Is er ook een formeel moment waar leden zich kunnen uitspreken?

Zoals elke vereniging houdt ook Triathlon Soest jaarlijks een Algemene Vergadering waar het bestuur verantwoording aflegt en waar leden wensen/ideeën kunnen uiten. De vergadering is meestal in april en je wordt via TVS-mededelingen op de hoogte gebracht.

Als ik mee wil doen aan de teamcompetitie triathlon kan dat dan?

Triathlon Soest heeft bij de mannen een eerste divisie en een derde divisieteam en mogelijk vanaf seizoen 2021 ook een vierde divisieteam. Bij de vrouwen is er een tweede divisieteam en een derde divisieteam. Elk team neemt per jaar deel aan 5 wedstrijden met vier personen. De teamsamenstelling kan per wedstrijd verschillen. De teams putten meestal uit een groep van ongeveer 10 atlete om elke wedstrijd met 4 aan de start te staan.

Bij de mannen zijn het eerst en derde divisieteam prestatiegericht, wat overigens niet ten koste van het plezier hoeft te gaan. In beginsel kan elk lid zich aanmelden bij de teamcaptains van het team waar hij/zij het beste denkt te passen. Communicatie daarover loopt meestal via de Triathlon Soest app groep. Elk team heeft ook zijn eigen whatsappgroep. Vraag even aan andere leden – bijvoorbeeld aan bestuursleden of trainers – bij wie je daarvoor moet zijn.

Zijn er ook clubwedstrijden?

Ja, we hebben gedurende het jaar een puntenladder, waar ongeveer elke maand een onderdeel voor wordt georganiseerd, bijvoorbeeld een racefietstijdrit, een zwemloop, een crossloop, een zwemafstand, etc.

Daarnaast hebben we jaarlijks, meestal in september, de Bikkel, een informeel clubkampioenschap: een triathlon voor alleen verenigingsleden met diverse afstanden (van 1/16e tot een kwart, voor individuen en trio’s en de mogelijkheid voor kinderen van leden om deel te nemen). De Bikkel wordt afgesloten met een BBQ oid.

Doen jullie ook nog wel eens een andere activiteit?

Ja, groepjes leden nemen deel aan bijvoorbeeld het Egmondweekend (zaterdag strandrace op fiets, zondag halve marathon lopen) in januari, er wordt incidenteel een trainingsweekend in de Ardennen georganiseerd en leden zoeken elkaar op voor trainingen, wedstrijdjes en sportief georiënteerde evenementen.

Moet je vreselijk veel en heel snel kunnen sporten?

Nee, zeker niet. Ons motto is niet voor niks: “Niets moet, alles kan”. We houden allemaal van sportief bezig zijn, maar voor de een is dat af en toe eens zwemmen of fietsen en voor de ander is dat dagelijks zijn/haar grens opzoeken.

Ik ben een beginnend sporter, kan ik bij jullie terecht?

Jazeker, lees het vorige punt. Iedereen is welkom. We moedigen in het bijzonder twintigers en dertigers uit het vooral ook eens te proberen. Maar als je jonger of ouder bent, ben je ook van harte welkom.

Ik ben een topsporter, kan ik dan bij Triathlon Soest terecht?

Jazeker, we hebben bij de mannen en de vrouwen mensen die op hoog niveau (meervoudig Nederlands kampioen in agegroups, leden die aan het WK op Hawaii hebben deelgenomen of dat willen gaan doen) presteren en ons eerste divisie mannenteam doet mee op het een na hoogste niveau in Nederland. We verwelkomen ook toppers graag als nieuwe leden.

Is er een verenigingstenue?

Ja, we hebben clubkleding. Jaarlijks vindt er een bestelronde plaats. De kleding is van goede (sport)kwaliteit en gunstig geprijsd. Naast wedstrijdtrisuits kun je ook allerlei trainingskleding in de clubkleren bestellen.